fbpx

Ponedeljak - Petak - 7:00 - 20:00, Subota - 7:00 - 14:00

PCR

PCR NA CHLAMYDIA TRACHOMATI

Chlamydia trachomatis je bakterija koja uzrokuje jednu od najčešćih polno prenosivih bolesti - hlamidijsku infekciju. Chlamidia trachomatis uzrokuje urogenitalnu infekciju koja se prenosi seksualnim kontaktom i kod muškaraca se manifestuje negonoroičnim uretritisom, a kod žena mukotrpnim cervicitisom. Spada u najrasprostranjenije seksualne bolesti u opštoj populaciji. Oko 75% zaraženih žena i 50% zaraženih muškaraca nema simptome, tako da većina infekcija ostaje nepoznata i nelečena, što pogoduje nekontrolisanom širenju bolesti.

Simptomi se javljaju posle inkubacionog perioda od jedne do tri nedelje i to su: kod muškaraca se simptomi javljaju ubrzo nakon infekcije - pojačan nagomilani sekret žućkaste boje, odnosno serozna i sluzava sekrecija iz uretre, gnojni iscedak iz penisa kod muškaraca, pečenje pri mokrenju, bol tokom seksualnog odnosa, te vaginalno krvarenje između menstruacija i posle seksualnog odnosa kod žena. Međutim, čak u 50% slučajeva kod žena infekcija može biti bez ikakvih simptoma. Ukoliko se ne leči, bolest je kod žena često praćena komplikacijama u smislu akutnog salpingitisa (upale jajovoda) i hronične zapaljenske bolesti male karlice sa posledičnom neprohodnošću jajovoda i neplodnošću uz povećan rizik od vanmateričnih trudnoća.

Kod trudnica infekcija hlamidijom može dovesti do prevremenog porođaja, a kod novorođenčeta inficirane majke do neonatalne pneumonije (upala pluća) i konjuktivitisa. Standardne metode se uglavnom zasnivaju na detekciji antitela koja stvara inficirani organizam posle određenog vremenskog perioda od ulaska stranog tela, koji može trajati od nekoliko dana pa čak do nekoliko meseci, kao npr. u slučaju HIV virusa. Za vreme trajanja ovog perioda nalaz je (lažno) negativan, iako to ne mora da znači da do infekcije nije ni došlo.

U zavodu za laboratorijsku dijagnostiku “BIOTEST” vršimo detekciju Chlamidia trachomatis putem PCR (Polymerase Chain Reaction) metode uz pomoć najnovije tehnologije StepOnePlus™ Real-Time PCR sistema, koja nam omogućava dobijanje preciznih rezultata u što kraćem vremenskom periodu. Materijal koji se koristi je cervikalni bris kod žena, dok kod muškaraca je u pitanju uretralni bris. Vrlo je važno da se koriste brisevi sa transportnim medijumom! Velika pouzdanost PCR metode se zasniva baš na činjenici da se detekcija ne vrši na osnovu prisustva antitela, već genetičkog materijala (DNK ili RNK) samog parazita, virusa ili bakterije. Lažno negativni rezultati mogući su usled inhibicije PCR reakcije zbog prisustva endogenih i/ili egzogenih inhibitora.Ovaj problem prevazilazi se korišćenjem endogene kontrole u svakoj reakciji, tj. simultanom amplifikacijom kontrolne plazmične DNK. U slučaju detektovane inhibicije, PCR analiza se ponavlja!