fbpx

Ponedeljak - Petak - 7:00 - 20:00, Subota - 7:00 - 14:00

Voda, njene supermoći i potrebne količine!

Voda čini 55-60% ljudskog organizma, ali koliko vode imamo u sebi zavisi od udela mišićnog, odnosno masnog tkiva. Mišići sadrže više vode nego masti, oko 80% ljudske krvi je voda, između 70 i 80% mozga je takođe voda, dok je u plućima ima i do 90%.

Voda doprinosi probavi, potrebna nam je za izbacivanje toksina iz jetre i bubrega, kao i viška soli iz krvotoka. Voda reguliše temperaturu tela i krvni pritisak, štiti kožu i druga tkiva i pomaže zdravlje zglobova.

Zbog toga, već nakon nekoliko dana bez vode remete se vitalne životne funkcije. Čak i blaga dehidratacija, koja može nastupiti nakon par sati bez vode, utiče na naše kognitivne funkcije, fizičke performanse i opšte raspoloženje.

Voda se iz organizma gubi neprekidno, pa i kroz izdahnuti vazduh koji je zasićen vodenom parom. Gubimo je kroz kožu, putem mokraće i stolice, kod znojenja, ali i kod hlađenja tela. Gubitak telesne tečnosti za vreme velikog i drugotrajnog fizičkog napora može da iznosi i do 5 litara, što je daleko više nego u stanju mirovanja.

Koliko vode nam je potrebno?

Na našu žalost, ne postoji dugme u organizmu koje će nam kada ga pritisnemo izračunati tačnu količinu vode koja nam je potrebna.

Bez obzira na poznate savete da moramo popiti barem 8 čaša vode na dan, da moramo vodu da pijemo i pre nego nego smo žedni, jer kad osetimo žeđ već smo dehidrirali, postoji zlatno pravilo i ono kaže da se sva izgubljena voda nadoknađuje u onoj količini u kojoj je i izgubljena.

Primera radi, kada nismo posebno fizički aktivni 8 čaša vode je jako puno i veća količina te vode će biti izmokrena pri čemu će naš organizam bez potrebe izgubiti i mnoge minerale. Sa druge strane, ako je topao dan i ako upražnjavamo neku ozbiljniju fizičku aktivnost, osam čaša vode možda neće biti dovoljna količina za sprečavanje pojave dehidratacije.

Ukratko, faktori na koje treba da obratimo pažnju su temperatura vazduha i nivo fizičke aktivnosti. Pored toga, ne bi bilo loše da stvorimo naviku da u toku dana uzmemo koji gutljaj vode više, čak i onda kada ne osećamo žeđ, a kada je osetimo da ne posegnemo za raznim napicima poput razređenih sirupa, gaziranih sokova, piva ili energetskih pića.

 

Naš organizam biće nam zahvalan za svaki gutljaj čiste vode.