fbpx

Ponedeljak - Petak - 7:00 - 20:00, Subota - 7:00 - 14:00

Sezona krpelja je u toku - kako se pravilno zaštititi?

Kiša, sunce, kiša, sunce... Ukratko, idealni su vremenski uslovi za najezdu krpelja na našem području. Kod nas, krpelji se aktiviraju tokom proleća i leta, a posebno im prijaju topli dani nakon kišnih perioda.

Krpelji su spoljašnji paraziti i hrane se krvlju. Njihovo prirodno stanište je trava, na kojoj borave i vrebaju novog domaćina. 

Visok procenat krpelja na našem području prenosi neku zarazu, te se u ovom periodu savetuje poseban oprez tokom boravka u prirodi.

Ove paukolike životinjice kada se zakače za kožu čoveka piju krv, te na taj način mogu biti prenosioci raznih zaraza, od bakterija i virusa, do ozbiljnih infekcija kao što je Lajmska bolest.

Lajmska bolest, ili Borelioza, je teška infekcija koju prenose jelenski krpelji, a može da izazove brojne komplikacije kao što su problemi sa kožom, zglobovima, srcem i nervnim sistemom. Ova bolest se dosta teško dijagnostikuje, jer su početni simptomi veoma slični gripu (glavobolja, groznica, malaksalost, bolovi u zglobovima) i počinju do mesec dana nakon ujeda, a prvi znak može biti crvenilo oko mesta uboda.

Kako se zaštititi?

Izbegavanje staništa krpelja, kao što su visoka trava, bujno zelenilo u parkovima, neuređene zelene površine, šume i livade, je svakako najbolja zaštita, ali često i nemoguća misija. Iz tog razloga, ako boravimo u prirodi, savetuje se upotreba sredstava protiv uboda insekata, kao i nošenje svetlije odeće koja pokriva gornje i donje ekstremitete.

Nakon boravka u prirodi, važno je uvek pregledati i kožu i odeću, posebno na prevojima, gde su pazuh i prepone, jer se krpelj često zakači i na odevne predmete i sakriva na mestima gde ga je teže pronaći.

Ako do ujeda krpelja dođe, ekstremo je važno javiti se lekaru u roku od 24 sata od ujeda. Ne treba pribegavati nestručnim tehnikama vađenja kod kuće, jer premazivanje krpelja acetonom ili uljem može dodatno da iziritira krpelja i natera ga na povraćanje, a samim tim raste i verovatnoća da nam krpelj prenese bakterije ili viruse. Osim toga, gnječenjem mesta uboda krpelj se može raskomadati, a rlica zariti dublje u kožu.

U zdravstvenim ustanovama postoji stručno osoblje će krpelja uz dezinfekciju izvaditi u celosti. Takođe, važno je da kažete na kom mestu u prirodi je došlo do uboda krpelja, jer postoji mogućnost da se radi od endemskom području, koje je već poznato kao stanište zaraženih krpelja.