fbpx

Ponedeljak - Petak - 7:00 - 20:00, Subota - 7:00 - 14:00

Hematologija

Hematologija

Hematologija

Hematologija je nauka koja se bavi proučavanjem krvi, od nastanka krvnih ćelija, preko njihove funkcije u cirkulaciji sve do razgradnje istih. Hematologija se takođe bavi i proučavanjem različitih patoloških stanja krvi. Laboratorijsko ispitivanje krvi podrazumeva dve vrste analiza - Određivanje krvne slike i hematoloških parametara, a tu je i određivanje biohemijskog sastava krvi.

Krvna slika je analiza koja daje uvid u broj i kvalitet krvnih ćelija i to Eritrocita i eritrocitnih konstanti (MCV, MCH, MCHC, RDW), Trombocita i trombocitnih konstanti (MPV, PDW), Leukocita i podvrsta leukocita (neutrofila, eozinofila, bazofila, monocita, limfocita), Hemoglobina, Hematokrita, Sedimentacije eritrocita.

 • Eritrociti (RBC)

  Crvena krvna zrnca i najzastupljenije su ćelije, a uloga im je da transportuju kiseonik vezan za hemoglobin iz pluća do drugih tkiva. Eritrocitne konstante se izračunavaju iz broja eritrocita, koncentracije hemoglobina i hematokrita i daju informaciju o kvalitetu eritrocita. MCV ili prosečni volumen eritrocita daje informaciju o veličini eritrocita. MCH je prosečna količina hemoglobina u eritrocitu. MCHC je prosečna koncentracija hemoglobina na litar eritrocita. RDW predstavlja meru varijabilnosti veličine eritrocita.

 • Trombociti (PLT)

  Ćelije koje učestvuju u koagulaciji, to jest, zgrušavanju krvi. Morfološke osobine trombocita mogu se pratiti na osnovu dva indeksa koji se dobijaju elektronskim posmatranjem određenog volumena krvi u brojaču. To su PDW, odnosno raspodela trombocita po volumenu i MPV odnosno prosečni volumen trombocita.

 • Leukociti (WBC)

  Bela krvna zrnca. Stvaraju se u koštanoj srži i štite organizam od infekcija. Učestvuju u imunom odgovoru. Postoji pet različitih vrsta belih krvnih zrnaca. Sve one su deo odbrane organizma protiv najezde infektivnih i drugih štetnih materija. Neutrofilni granulociti su najzastupljeniji fagocitni leukociti. Neutrofilni granulociti su zrele ćelije koje mogu da napadaju i razaraju bakterije i viruse čak i u krvnoj cirkulaciji. Bazofilni granulociti su najmanje zastupljena populacija leukocita u perifernoj krvi i učestvuju u alergijskom odgovoru. Eozinofilni granulociti učestvuju u obrani organizma od alergijskih agenasa i parazitarnih infekcija.

 • Monociti

  Zajedno sa neutrofilnim granulocitima čine osnovu fagocitnog odbrambenog sistema u organizmu. Monociti su nezrele ćelije čija je sposobnost da se bore mala, međutim, kada jednom uđu u tkiva, počinju da bubre i postaju makrofagi koji su izvanredno sposobni da se bore sa infektivnim agensima.

 • Limfociti

  Predstavljaju populaciju leukocita koja uključuje dve osnovne subpopulacije: T limfocite, koji učestvuju u ćelijskom imunitetu i B limfocite koji se transformišu u plazma ćelije koje proizvode antitela i tako učestvuju u humoralnom imunitetu.

 • Hemoglobin (HGB)

  Sastojak crvenih krvnih zrnaca eritrocita. On prenosi kiseonik iz pluća u tkiva i ugljen dioksid iz tkiva nazad u pluća.

 • Hematokrit (HCT)

  Predstavlja volumen eritrocita u jedinici pune krvi.

 • Sedimentacija eritrocita

  Brzina kojom se krvne ćelije izdvajaju iz seruma. Ako se krv koja sadrži antikoagulans pusti da stoji u uspravno postavljenoj pipeti, eritrociti će postupno početi da se talože na dno. Brzina kojom se ove ćelije talože je osetljiva na indeks reakcije tela na povredu ili bolest, kao što je npr. leukocitoza ili groznica.