fbpx

Ponedeljak - Petak - 7:00 - 20:00, Subota - 7:00 - 14:00

Analiza krvi kod dece

Šta za početak treba da znate o štitastoj žlezdi

Štitasta žlezda se nalazi sa prednje strane vrata ispred dušnika. Ima oblik štita pa otuda joj ime. Veličine je oko 5 santimetara, mala je ali jako značajna, zbog svoje funkcije, tj. uloge u organizmu. Kao i druge žlezde sa unutrašnjim lučenjem, svoje produkte, hormone, luči u krv i preko njih deluje na sva tkiva i organe u ljudskom telu. Ne postoji gotovo ni jedno tkivo, ni organ na koji ne deluju hormoni štitaste žlezde.

Njen rad se nalazi pod uplivom hormona TSH hipofize i TRF iz hipotalamusa. Štitasta žlezda luči 3 hormona: tireokalcitonin - koji utiče na regulaciju kalcijuma i T4 - tiroksin i T3 - trijod tironin. Za stvaranje T3 i T4 potreban je jod, zato je značajno da je ovaj oligoelemenat zastupljen u ishrani. Zakonski je regulisano da se jod dodaje kuhinjskoj soli da ne bi došlo do njegovog deficita u ishrani, da bi štitasta žlezda normalno stvarala hormone.

Poremećaj rada ove žlezde se može javiti kao njena smanjena funkcija - hipotireidizam, povećana funkcija - hipertireidizam i bolesti u vidu tumora: benignih i malignih.

Treba naglasiti da su oboljenja ove žlezde u porastu, kako u svetu tako i kod nas. Simptomi smanjene funkcije su zamor, pospanost, konstantan umor, povećanje telesne mase, suva koža i kosa, usporen rad srca. Simptomi povećane funkcije, hipertireoze su pojačano znojenje, gubitak telesne mase, ubrzan rad srca, nemir, razdražljivost, nesanica. Na osnovu ovoga se može reći da pravilan rad ove žlezde igra veliku ulogu u očuvanju zdravlja i da utiče u mnogome na kvalitet svakodnevnog života.

Ove bolesti se otkrivaju lekarskim pregledom, ultrazvukom žlezde, laboratorijskim analizama i drugim dijagnostičkim postupcima. Danas postoje savremeni laboratorijski testovi za određivanje hormona štitnjače, gde se iz krvi odredjuje nivo TSH, T3, T4, kao i slobodne forme ovih hormona FT3 i FT4. Ti nalazi predstavljaju prvi korak u određivanju ovih poremećaja. Uz dodatne preglede, ako lekar smatra, prepisuje se terapija, koja reguliše i dovodi do normalnog rada žlezde i gubitka ranije opisanih simptoma.

U laboratoriji BIOTEST rade se sve biohemijske analize u vezi sa ovom žlezdom. Uz pristupačne cene, brzo, pouzdano i tačno, možete uraditi ove pretrage i proveriti ovaj segment svoga zdravlja.

doktorica1

Prim. dr med. Gordana Prtenjak spec. med. biohemije

Medicinski fakultet završila u Novom Sadu 1981. godine. Do 1994 radila u Lučanima, a potom na Institutu za Onkologiju u Sremskoj Kamenici do penzionisanja 2012 godine. Specijalistički ispit iz medicinske biohemije položila 1989 u Novom Sadu, a 2004. dobila zvanje primarijusa. Ima više od 40 autorskih i koautorskih radova objavljenih u inostranim i domaćim časopisima. U Biotestu je zaposlena od jula 2013.