fbpx

Ponedeljak - Petak - 7:00 - 20:00, Subota - 7:00 - 14:00

Urinokultura

Pregled urina

  • Posude za sakupljanje urina moraju biti čiste, suve i napravljene od inertne plastike.
  • Za rutinski pregled urina sakuplja se prvi jutarnji uzorak, odmah posle noćnog odmora, a pre doručka ili drugih aktivnosti. Preporuka je da se ovaj uzorak uzima posle 8 sati mirovanja i ne manje od 4 sata zadržavanja urina u bešici.
  • Pre uzimanja uzorka urina potrebno je obaviti prethodnu toaletu genitalija, odnosno oprati ih toplom vodom i osušiti čistom papirnom maramicom.
  • Prvu količinu mokraće odbaciti van posude, a u posudu za urin uzeti srednji mlaz urina.
  • Urin doneti u laboratoriju najkasnije 1 sat posle uzimanja uzorka u posudu.
  • Bebe i mala deca: pažljivo očistiti predeo genitalija i osušiti a zatim nalepiti kesicu za uzorkovanje urina.

24H URIN

Urin se sakuplja u boce dobijene u laboratoriji, koje po potrebi sadrže konzervans (oprez - kiselina). Prvog dana sakupljanja urina odbacite prvu jutarnju porciju. Sve sledeće porcije urina u toku dana i noći sakupite u bocu. Drugog dana prvu jutarnju porciju urina sakupite u bocu, u isto vreme kao i prvog dana. Sa ovom jutarnjom porcijom urina sakupljanje je završeno. U toku sakupljanja urina bocu čuvati na hladnom. Ukoliko treba da skupljate 24h urin za određivanje 5-HIAA, kateholamina, VMA ili serotonina, jedan dan pre i za vreme skupljanja urina nemojte jesti banane, orahe, lešnike, bademe, avokado, plavi patlidžan i ananas.

Urinokultura

U sterilnu bočicu za urin uzeti srednji mlaz urina. Prethodno obaviti detaljnu jutarnju higijenu sapunom i vodom, kožu osušiti papirnom salvetom. Urin što pre doneti u laboratoriju, a do tada ga čuvati na hladnom. Ukoliko koristite urikult, potrebno je prvo napuniti posudu urinom, zatim uroniti hranljive podloge u urin 3 - 5 sekundi, odliti sav urin iz posude, pa vratiti podloge u bočicu i zatvoriti je. Kod male dece i beba takođe treba obaviti higijenu spoljnih genitalija, zatim pričvrstiti kesicu koja može da se nabavi u apoteci. Kesicu nakon uriniranja pažljivo zatvoriti i doneti u laboratoriju. Urinokulturu bi trebalo uraditi pre antibiotske terapije. Ukoliko ste započeli sa nekom terapijom (uroantiseptik, antibiotik) pre davanja urina na pregled, obavezno napomenite laboratorijskom tehničaru prilikom predaje materijala na analizu. Ukoliko ste alergični na neki antibiotik ili ste trudnica, takođe napomenite to laboratorijskom tehničaru prilikom predaje materijala na analizu.