Ekspanzija infektivnih oboljenja u savremenom društvu nametnula je potrebu da se pored standardnih mikrobioloških i biohemijskih tehika u dijagnostiku uvedu i nove metode koje će omogućiti specifičnije, pouzdanije i brže detektovanje patogena uzročnika bolesti. Lančana reakcija polimeraze – PCR (polimerase chain reaction) je postala nezaobilazna metoda u molekularnim istraživanjima.
PCR (polymerase chain reaction) je ciklična reakcija amplifikacije specifičnog regiona DNK molekula. Ona omogućava da se od male početne količine DNK dobije veliki broj kopija njenog željenog fragmenta koji se potom mogu detektovati.
PCR reakcija se odlikuje visokom specifičnošću i visokom senzitivnošću. Visoka senzitivnost PCR-a pruža mogućnost rane dijagnostike tj. detektovanje patogena u uzorku ubrzo posle infekcije i dosta pre pojave simptoma bolesti.

pročitaj više PCR (polymerase chain reaction)

je bakterija koja uzrokuje jednu od najčešćih polno prenosivih bolesti – hlamidijsku infekciju.
Chlamidia trachomatis uzrokuje urogenitalnu infekciju koja se prenosi seksualnim kontaktom i kod muškaraca se manifestuje negonoroičnim uretritisom, a kod žena mukotrpnim cervicitisom. Spada u najrasprostranjenije seksualne bolesti u opštoj populaciji. Oko 75% zaraženih žena i 50% zaraženih muškaraca nema simptome, tako da većina infekcija ostaje nepoznata i nelečena, što pogoduje nekontrolisanom širenju bolesti.

pročitaj više CHLAMYDIA TRACHOMATIS

Rak pluća, kao i svi oblici raka, proizilazi iz abnormalnosti osnovne jedinica života u ljudskom telu, ćelija. Normalno telo održava sisteme provera i ravnoteže rasta ćelija, tako da se ćelije dele samo kada je to potrebno. Poremećaj tog sistema i ravnoteže na rast ćelija rezultira nekontrolisanim delenjem ili proliferacijom ćelija koje sa vremenom stvore masu koja se zove tumor.
Tumori mogu biti benigni ili maligni. Kada se govori o "raku", misli se samo na one tumore koji su maligni. Benigni tumori se obično mogu ukloniti i ne šire se na druge delove tela. Maligni tumori, s druge strane, rastu agresivno i napadaju i druga tkiva u telu, ulaze u krvotok ili limfni sustav, a zatim na drugim mestima u telu stvaraju nove tumore. Ovaj proces širenja naziva se metastaziranje ili presađivanje tumora.
Rak pluća ima tendenciju širenja ili metastaziranja vrlo rano nakon formiranja, što ga čini vrlo opasnim po život i jedan je od oblika raka koje je najteže lečiti. Mesta najčešćih metastaza su nadbubrežne žlezde, jetra, mozak i kosti, ali to može biti i bilo koji drugi deo tela.
Rak pluća može nastati u bilo kojem delu pluća, ali 90% -95% karcinoma pluća nastaje iz epitelnih ćelija, ćelija sluznice većih i manjih disajnih puteva (bronhija i bronhiola).

pročitaj više EGFR ( receptor epidermalnog faktora rasta )

HPV je uzročnik najčešće polno prenosive bolesti koja pogađa i žene i muškarce. To su mali DNK virusi, bez omotača koji pripadaju familiji Papillomaviridae. Genom papiloma virusa čini cirkularni dvolančani DNK molekul, koji se sastoji od ranih regulatornih i kasnih strukturnih gena.
Papiloma virusi su epiteliotropni virusi, koji inficiraju bazalne ćelije epitela kože i mukoznih membrana i kompletiranje njihovog životnog ciklusa zavisi od diferencijacije epitelnih ćelija. Imaju izraženi tkivni tropizam, što uslovljava raznolikost u lokalizaciji, tako da su HPV tipovi klinički podeljeni u 2 grupe : kožni i mukozni HPV tipovi.

pročitaj više Humani papilloma virus ( HPV )