Nešto  malo o štitastoj žlezdi

 

  Štitasta žlezda se nalazi sa prednje strane vrata ispred dušnika. Ima oblik štita pa otuda joj ime. Veličine je oko 5 santimetara, mala je ali jako značajna, zbog svoje funkcije, tj . uloge u organizmu. Kao i druge žlezde sa unutrašnjim lučenjem, svoje produkte, hormone luči u krv i preko njih deluje na sva tkiva i organe u ljudskom telu. Ne postoji gotovo ni jedno tkivo ni organ na koji ne deluju hormoni štitaste žlezde.

 

  Njen rad se nalazi pod uplivom hormona TSH hipofize i TRF iz hipotalamusa . Štitasta žlezda luči 3 hormona:  tireokalcitonin - koji utiče na regulaciju kalcijuma i T4 - tiroksin i T3 - trijod tironin. Za stvaranje T3 i T4 potreban je jod, zato je značajno da je ovaj oligoelemenat zastupljen u ishrani.  Zakonski je regulisano da se jod dodaje kuhinjskoj soli da ne bi došlo do njegovog deficita u ishrani, da bi štitasta žlezda normalno stvarala hormone. Poremećaji rada ove žlezde se može javiti kao njena smanjena funkcija - hipotireidizam, povećana funkcija – hipertireidizam i bolesti u vidu tumora: benignih i malignih.

  Treba naglasiti da su oboljenja ove žlezde u porastu, kako u svetu tako i kod nas. Simptomi smanjene funkcije su zamor, pospanost, konstantan umor, povećanje telesne mase, suva koža i kosa, usporen rad srca. Simptomi povećane funkcije – hipertireoze su: pojačano znojenje, gubitak telesne mase, ubrzan rad srca, nemir, razdražljivost, nesanica. Na osnovu ovoga se može reći da pravilan rad ove žlezde igra veliku ulogu u očuvanju zdravlja i da utiče u mnogome na kvalitet svakodnevnog života.

  Ove bolesti se otkrivaju lekarskim pregledom, ultrazvukom žlezde, laboratorijskim analizama i drugim dijagnostičkim postupcima. Danas postoje savremeni laboratorijski testovi za određivanje hormona štitnjače, gde se iz krvi odredjuje nivo TSH, T3, T4, kao islobodne forme ovih hormona FT3 i FT4. Ti nalazi predstavljaju prvi korak u određivanju ovih poremećaja. Uz dodatne preglede, ako lekar smatra, prepisuje se terapija, koja reguliše i dovodi do normalnog rada žlezde i gubitka ranije opisanih simptoma.

  U laboratoriji BIOTEST rade se sve biohemijske analize vezane za ovu žlezdu. Uz pristupačne cene, brzo, pouzdano i tačno, možete uraditi ove pretrage i proveriti ovaj segment svoga zdravlja.

 

Prim. dr med. Gordana Prtenjak spec. med. biohemije