Dijabetes

Dijabetes (Šećerna bolest) je jedno od vrlo česth hroničnih-metaboličkih bolest,to je stanje u kojem telo ima problem u kontrolisanju nivoa glukoze (šećera) u krvi. Javlja se kada telo ne proizvodi dovoljno insulina ili proizvedeni insulin ne deluje na pravilan način. To dovodi do povećanog nivoa glukoze u krvi i dijabetesa. Postoje dva različita tipa dijabetesa, dijabetes tipa 1, dijabetes tipa 2.

 

Dijabetes tipa 1
Dijabetes tipa 1 se obično dijagnostikuje u detinjstvu ili adolescenciji. Kod dijabetesa tipa 1, pankreas ne proizvodi insulin ili proizvodi vrlo male količine insulin i ljudi s dijabetesom tipa 1 moraju svakodnevno da uzimaju insulin.

Dijabetes tipa 2
Dijabetes tipa 2 je najčešći tip dijabetesa i obično pogađa starije ljude.
Kod ovog tipa dijabetesa, pankreas proizvodi insulin, ali telesne ćelije postaju otporne na njegovo dejstvo Lečenje dijabetesa tipa 2 zahteva korekcije u ishrani, korišćenje oralnih antidijabetika, a ponekad i injekcije insulin.

Osim ova dva osnovna tipa dijabetesa, ponekad se u trudnoći može javiti i takozvani gestacijski dijabetes i obično nestaje kada se dete rodi. U trudnoći, hormoni koje telo proizvodi, kako bi pomogli rast deteta, takođe zaustavljaju delovanje majčinog insulina. Gestacijski dijabetes se javlja ako telo ne može proizvesti dovoljno insulina kao odgovor na povećane potrebe za insulinom.

 

Neki od simptoma uobičajenih za sve tipove dijabetesa su:

- umor

- povećana žeđ

- često mokrenje

- glavobolje

- grčevi u nogama

- povećana glad

- Simptomi dijabetesa tipa 2 uključuju i zamućeni vid, kožne infekcije, sporo zarastanje rana, trnjenje i ukočenost u nogama.

 

Kako se postavlja dijagnoza dijabetesa?

Potrebne analize su kako analize urina, tako i krvi na prisustvo povišenh vrednost glukoze,koje se rade u nekoliko uzastopnih ponavljanja, ali se takođe radi i analiziranje glikoliziranog hemoglobina, kao i test opterećenja glukozom,posebno kod trudnica.

 

 

Osobe sa šećernom bolešću mogu voditi normalan život, samo je važno da se zdravo hrane,održavaju normalnu kilažu,jer tako smanjuju rizik i kompliikacije ne samo dijabetesa, već i mnogih drugih bolesti.

 

 

 

Mr ph Miljana Aksić dipl. farmaceut- medicinski biohemičar