Analize:

Hematologija

Hormoni i tumor markeri
Virusologija
Patohistologija
Spermogrami
Krvne analize
Analize PCR metodom real time


više informacija>>

Kućne posete

Radnim danima:  7 - 20h

Subotom: 7- 14h

Telefoni za zakazivanje:

021/ 300-7804

021/503-724

021/505-913

021/506-095

 

Popusti

Za penzionere -10%

Ponedeljkom:

T3,T4,TSH analize -36%

 

 

 

 

 

više informacija>>

Adrese:

Koste Abraševića 31, Novi Sad
 
Mičurinova 32, Novi Sad
 
Sonje Marinković 4a,  Novi Bečej
 
Radnička 4a, Novi Sad

 

više informacija>>

 

Saveti: pre analize...!

 

Vađenje krvi

Psihološka priprema dece

Spermogram

24h urin

Test na okultno krvarenje

Bris grla i nosa

 

                 Saznaj vise>>


Tranquility

Najkompletniji Neinvazivni Test Fetalne DNK

- analizira slobodnu fetalnu DNK koja se nalazi u krvi majke
- detektuje prisustvo najčešćih hromozomalnih  aneuploidija:
trizomije 21,18 i 13 i mikrodelecije
- Količina fetalnog DNK u majčinoj krvi od 10.  nedelje gestacije,
dovoljna je da se izvrši test i garantuje tačnost rezultata

        pročitaj više>>         

Brzi test na Campylobacter spp.

Uveli smo novu analizu, brzi (rapid) test na Campylobacter spp.

Campylobacter spp. je vodeći uzročnik bakterijskih infekcija koje se prenose hranom, širom sveta. Simptomi variraju od blagih, do veoma ozbiljnih infekcija kod dece i starijih osoba.
Campylobacter spp. je sastavni deo crevne flore divljih i domaćih životinja, naročito ptičijih vrsta, uključujući piletinu. Poznat je kao uzročnik bolesti kod životinja od 1909.god., ali je kao uzročnik obolenja kod ljudi prepoznat 1980.god.
Zamrzavanje i odmrzavanje hrane takođe pospešuju nastanak infekcije uzrokovane ovom bakterijom. U laboratorijskim uslovima, zamrzavanjem na -15°C dolazi do inaktivacije bakterija. Međutim, zamrzavanje ne eliminiše patogenu bakteriju iz kontaminirane hrane. 
Rukovanje, priprema i konzumacija pilećeg mesa je značajna za 20-30% slučajeva kampilobakterioze kod ljudi. Crevni trakt piletine ima veliki broj Campylobacter spp. Tokom obrade mesa, sadržaj iz crevnog trakta može puknuti i iscuriti na kožu tela, što dovodi do povoljnih uslova za kontaminaciju. Postojanosti i opstanku Campylobacter spp. pospešuje pogodna mikrosredina kože, pa čak i pod uslovima zamrzavanja ili čuvanja na 4°C; Campylobacter spp. može opstati na koži i mesu pileta. Istraživanja su pokazala da je Campylobacter spp. više prisutan u pilećem mesu tokom toplijeg perioda (maj-oktobar).
Veoma je važna i higijena površina na kojima se meso obrađuje. 
Campylobacter spp. izaziva gastrointestinalnu infekciju nazvanu kampilobakterioza. Inkubacioni period je 24-72 sata nakon infekcije. Karakteriše se prolivom, ponekad krvavim ili“ dizenteričnim sindromom”, uključujući grčeve, groznicu i bolove. Simptomi obično traju 5-7 dana. Najčešći način inficiranja je fekalno-oralni put, gutanjem kontaminirane hrane ili vode i konzumacija termički nedovoljno obrađenog mesa. Najčešća hrana koja izaziva kampilobakteriozu je sirovo ili slabo termički obrađeno pileće meso, kao i sirovi mlečni proizvodi. 
Campylobacter spp. je osetljiv na normalnu produkciju hlorovodonične kiseline u želucu, pa je potebna velika infektivna doza (10 000 mikroorganizama) da bi došlo do infekcije. Pacijenti koji koriste antacide (pacijenti sa gastritisom ili čirom na želucu) imaju veći rizik za nastanak ove infekcije, čak i sa manjom infektivnom dozom.
Većina pacijenata inficirana sa Campylobacter spp. se oporavi bez ikakvog specifičnog tretmana, osim nadoknade izgubljene tečnosti i elektrolita. Antibiotici iz grupe makrolida, tetraciklina i flurohinolona se daju u teškim slučajevima.
Prisustvo Campylobacter spp. u uzorcima stolice može se dokazati konvencionalnim bakteriološkim tehnikama, za šta je potrebno 2 ili više dana, dok se prisustvo antigena Campylobacter spp. dokazuje brzim, komercijalno dostupnim, imunohromatografskim testovima za 15 min, kao i različitim molekularnim metodama (PCR...).

 

 

 


 

 

 

 

 

Kućne posete

 

 

 

Telefoni za zakazivanja

021/300 7804. 021/503 724

021/505 913, 021/506 095

Radnim danima: 7-20h
Subotom: 7-14h

 


Klijenti o nama

Četiri godine predivnog iskustva,

iako svi posećuju laboratoriju zbog zdravstvenih pretraga, osoblje “Biotesta” čini da se svi osećaju prelepo I spokojno.
Želim još puno uspešnih godina u radu.
Marica Milićević